منگنز چیست؟ویژگی های فلز منگنز | ویژگی های فلز منگنز

منگنز چیست؟ویژگی های فلز منگنز

اگر به دنبال سوال منگنز چیست هستید با آداک متال همراه شوید. منگنز یک نوع فلز است که نمیتوان آن را به صورت آزاد در طبیعت پیدا کرد. هر کدام از فلزات طبق مشخصات فیزیکی و شیمیایی دسته بندی می شوند. این فلز جزو گروه هفتم در جدول تناوبی است و چون از نظر شیمیایی خصوصیات مشابه با گروه فلزات کروم و فلز آهن دارد در مجاورت و همسایگی آن ها قرار گرفته است. بهتر است بدانید فلز آهن در گروه هشتم قرار گرفته و فلز کرم در گروه هفتم. MN نماد عنصری این فلز است که عدد اتمی این فلز 25 می باشد.

ویژگی ها؟

فلز آهن، علاوه بر اینکه نیکل و کبالت موجود در خود را نگه داشته ،خواص فیزیکی خودش را هم حفظ کرده است و این ویژگی باعث شده است که در ساخت بسیاری از آلیاژها کاربرد داشته باشد.  این مساله باعث شده است که فلز  منگنز  با فلز آهن و سایر  فلزات از  نظر خصوصیات متالورژیکی متفاوت باشند. این فلز از نظر ساختاری، از اتم های بلوری شکل تشکیل شده است که این ساختار بلوری در این فلز باعث شده است که این فلز انعطاف کافی نداشته باشد و نوعی فلز شکننده محسوب شود. فلز منگنز، یک عنصر آلیاژ محسوب میشود. زمانی که منگنز با آهن، فولاد و یا سایر فلزات دیگر آلیاژی را تشکیل میدهند خواص فیزیکی بهتری خواهند داشت.

خواص ؟

این فلز تقریبا از نظر رنگ شبیه به آهن است، از ویژگی های این فلز می توان به سخت بودن و شکننده بودن آن اشاره کرد. به نقطه جوش رسیدن این فلز، سرعت پایینی دارد و سخت به نقطه جوش میرسد. اما از ویژگی مشابه این فلز با آهن میتوان به تغییر رنگ آن ها در هوا اشاره کرد. این دو فلز به سرعت کندی کدر و مات میشوند و رنگ آنها تغییر میکند. در ادامه بیشتر در مورد منگنز چیست توضیح خواهیم داد.

کاربرد ؟

در صنعت شیمیایی و صنایع مختلف کاربرد دارد که در ادامه این مقاله به بررسی کاربردهای مختلف این فلز میپردازیم. میزان و نحوه استفاده از این عنصر در هر منطقه ای متفاوت است. یک نمونه از کاربرد این فلز در تولید و ساخت قوطی های نوشابه است. حدود 65 درصد از مصرف منگنز مربوط به کشور آمریکا است. از کاربرد های دیگری که در فلز منگنز میتوان اشاره کرد: استفاده از این عنصر در رنگ سازی آجر، سفال و تولید کودهای شیمیایی یا در ساخت بعضی از الکترودهای جوشکاری و حتی در تهیه خوراک دام  و طیور است.

اما کاربرد های دیگر این عنصر در اکسید منگنز است که به صورت دیسپلازی در بی رنگ کردن شیشه ها یا به عنوان خشک کننده درصنعت چرم سازی استفاده میشود. حتی بعضی از سنگ های منگنز بعد از استخراج تبدیل به محصول تجاری میشوند.

 

استفاده از منگنز در صنعت شیمیایی

از دیگر کاربرد های آن در صنعت شیمیایی است که معمولا در تولید کودهای شیمیایی، رنگ سازی، لعاب دادن کاشی و سرامیک و تمام کارهایی که با اهداف شیمیایی است استفاده میشود. استفاده از منگنز نقش مهمی در ساختار این محصولات میتواند داشته باشد. خلوص کانی های موجود در منگنز باید درجه بالاتری نسبت به سایر مواد داشته باشد. درجه خالص بودن این مواد باید عددی بین %80 تا 85%باشد. ترکیب منگنز با مواد شیمیایی مثل پرمنگنات پتاسیم  و سولفات های دیگر در صنعت متالورژی و تولید باتری موثر است. پرمنگنات را میتوان یک معرف اکسیدی نام برد که گاه در قسمت تجزیه پزشکی استفاده میشود. حتی وجود اکسید و خواص و ویژگی های موجود در این مواد باعث شده است که در صنعت و تولید داروسازی هم کاربرد داشته باشند. سولفات منگنز به علت دارا بودن ویژگی حلالیت بالا در ساخت و تولید فلز منگنز مهمترین کاربرد را در ترکیب مواد شیمیایی دارد.

کاربرد منگنز در صنعت چیست؟

همانطور که با فلز منگنز و کاربرد آن در این مقاله اشنا شدیم نتیجه میگیریم که تمامی فلزات دارای خواص  فیزیکی و شیمیایی هستند و هر کدام از این فلزات با ترکیب با مواد یا عناصر دیگر میتوانند کاربردهای بیشتری در صنایع مختلف داشته باشند. فلز منگنز جز آن دسته از فلزات کاربردی است که در صنایع مختلف استفاده میشود. خصوصیت خاص فیزیکی و شیمیایی این فلز باعث شده است که این فلز را به عنوان فلز راهبری و استراتژیک بشناسیم. این فلز در تولید فولاد، ذوب آهن و همچنین باطری سازی مورد استفاده قرار میگیرد. بیشترین و کاربردی ترین مصرف منگنز در تولید آهن و همچنین آلیاژهای آهنی و غیرآهنی است .از نظر اقتصادی فلز منگنز قیمت پایین تری نسبت به سایر فلزات دیگر دارد، اما ویژگی های مخصوص این فلز باعث شده است که یکی از کاربردی ترین فلز در صنایع آهن و فولاد باشد. منگنز از اجزای مهم در صنعت آلیاژ محسوب می شود . این فلز می تواند در  برابر حرارت و ضربه مقاوم تر از برخی از فلزهای دیگر باشد. کاربرد منگنز در فلزات غیر آهنی به صورت عمده مربوط به استفاده از این عنصر در آلیاژهای آلومینیوم می شود. منگنز به صورت آمیژآن آلومینیوم منگنز و همچنین قرص منگنز(حاوی حدود 75 درصد منگنز به همراه فلاکس یا پودر آلومینیوم) که معمولا به عنوان”قرص منگنز 75درصد یا قرص منگنز 75%” شناخته می شود ، در این صنعت استفاده می گردد.

خواص زیستی :

این فلز در بدن انسان کم و بیش در قسمت استخوان های بزرگ در تشکیل بافت های چربی و کلسترول و همچنین پروتئین تاثیر دارد.میزان منگنز موجود در استخوان بدن ما عددی نزدیک به 20 میلی گرم است.وجود منگنز در عملکرد بهتر مغز هم می تواند موثر باشد. نقش این فلز در متابولیسم بدن موثر است. وجوداین عنصر در بدن میتواند در داشتن استخوان های سالم ،حفاظت از بدن در مقابل  رادیکال های آزاد، حفاظت از کبد و همچنین در جلوگیری از پوکی استخوان بسیار تاثیر داشته باشد. نکته دیگر اینکه میوه ها و مواد خوراکی و برخی از سبزیجات می توانند منبع خوبی برای تامین منگنز بدن باشند. کمبود این فلز در بدن انسان به ندرت دیده میشود.

قیمت 

همانطور که در این مقاله اشاره شد قیمت این فلز نسبت به  سایر فلزات قیمت پایین تر و مناسب تری دارد. از آنجا که فلز منگنز در تولید بسیاری از مواد و آلیاژها نقش دارند، قیمت این مواد بسته به نوع کاربردشان هم میتوان متفاوت باشد. تعیین قیمت آن به دو عامل بستگی دارد: اولین مورد ارزش و کیفیت ساختار و دومین عامل بحث اقتصادی این ماده است. برای اطلاع بیشتر از استعلام قیمت این فلز به سایت مراجعه کنید.

در معادن چیزی حدود به 90% سنگ منگنز استخراج میکنند. این فلز می تواند نقش مهمی برای تولید فولاد خام داشته باشد. همچنین ترکیب منگنز با گوگرد هم در صنعت آهن هم استفاده میشود و برای فراوری آهن میتوان گزینه مناسبی باشد.

براساس گزارش به دست آمده در مورد معادن و استخراج این فلز در ایران در چندین سال پیش حدود 26 معدن سنگ منگنز در ایران فعال بودند .براساس رتبه بندی استخراج این مواد در ایران  اولین رتبه به شهر قم تعلق دارد. این استان با رقم نزدیک به 72000تن، توانسته بیشترین استخراج را در سال 1399 داشته باشد.استان خراسان رضوی در رده بندی دوم استخراج  منگنز قرار دارد.

 نکات مهم 

  • جالب است بدانید که استخراج این مواد از معادن به دو صورت انجام میشود: روش زیرزمینی و روش روباز
  • نکته دیگر اینکه این فلز به دلیل داشتن ویژگی ثابت کننده گوگرد و اکسیژن زدایی می تواند گزینه مناسبی برای تهیه و تولید، در صنعت فولادسازی و آهن باشد.

ما در این سایت سعی کردیم مطالبی را که برای شناخت این فلز پرکاربرد نیاز است را به طور خلاصه و مفید در اختیار شما کاربران عزیز قرار دهیم تا با کارایی و نقش این فلز بیشتر آشنا شوید و پاسخ منگنز چیست را بیابید. برای استعلام قیمت و کاربرد فلز در زمینه های دیگرمی توانید از سایر مطالب در سایت ما استفاده نمایید.


اشتراک گذاری :

برچسب‌ها:,

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *